top of page

Book recommendation - Escape from North Korea! (Eng/Cz)


A River in Darkness

Once in a while happens, that I actually finish a book. Doesn’t happen very often, but sometimes I manage to read the last page as well. And if you like raw life experiences, true stories and incredible stories, I’d like to recommend you A River in Darkness by Ishikawa Masaji.

The author tells his experience from living in North Korea, growing up and an escape from North Korea. The story is even more interesting because the author decided to go there because of a political propaganda claiming a better life. Universities, jobs, freedom? Read as lies, slavery and chains. Very few times happen that I actually can’t turn my eyes away from a book. But this one was literally sewn to me.

I don’t want to spoil much more from the book. But if you have even just the smallest idea about the life in North Korea, you know what to expect. And no, it’s not bertter. More likely the other way around. And it’s a mess. So I definitely recommend to go to your nearest book store or open your Kindles and check out how awesome actually is that we can wipe our ass with a toilet paper and call the president a moron.

Jednou za čas se stane, že se mi povede přečíst i nějakou knížku. Ačkoliv se to stává bohužel poměrně výjimečně, někdy se zadaří. A rád bych se s vámi podělil o dojmy z titulu „A River in Darkness“. Bohužel mám pocit, že knížka je zatím nebyla přiložena do češtiny, což je obrovská škoda, Zvláště, pokud si rádi dopřejete surovou zkušenost s realitou.

Příběh vypráví autentické zkušenosti z vyrůstání, života a útěku ze Severní Koreji. O to zajímavější je příběh tím, že autor byl do Severní Koreji přilákán politickou propagandou za vidinou lepšího života. Asi netřeba dodávat, že trpká studená sprcha emocí následovala vemi záhy. Univerzity, práce, svoboda? V severokorejštině volně přeloženo jako elitářství, otroctví a okovy. Málokdy se stává, že zrovna já nedám knížku (Kindle) z ruky, ale teď ke mně byla jak přišitá.

Nechci dále moc prozrazovat, co se v knížce skrývá. Ale sami si uděláte obrázek, jestli alespoň minimálně máte ponětí o režimu v Severní Koreji. Ne, není to lepší. Spíš naopak. A je to dost hustý. Takže jestli máte možnost, disponujete slušnější angličtinou, či se dostanete k jazykové mutaci vám bližší, do toho! Ať víte, jak se vlastně máme skvěle, že si mužem prdel utřít toaletním papírem a prezidentovi klidně říct, že je to „kunda“.

You Might Also Like:
bottom of page